Milyen hatása van a sárgadinnyének?

Epeköve van?
Ezért egyen sok sárgadinnyét!
A sárgadinnye nemcsak finom, zamatos és édes, hanem gyógyhatása is jelentős. Gondolná, hogy még a női bajokra is ehetjük?
Mindenki ezt nézi most!
Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A sárgadinnye a görög társánál kevésbé kedvelt, ám tápanyagtartalma jelentősebb.Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet rücskös, sima, hálós és barázdás is, húsa pedig narancsszínű és zöldes árnyalatú.
Honnan tudjuk, hogy érett a sárgadinnye?
Ebből kifolyólag nemcsak nevük, hanem színük és tápanyagtartalmuk is megkülönbözteti őket egymástól. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a tenyészidő egészen szeptemberig elhúzódhat. Az érett sárgadinnyét kivilágosodott héjáról, a bibepont felőli végének puhaságáról, és ehhez kapcsolódó jellegzetes illatáról ismerhetjük meg.
Milyen hatása van a sárgadinnyének?
Tápértéke a következő tápanyagokban rejlik: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Ez utóbbi idején kellemesen hűsít, és javítja a közérzetet. Jó hatást vált ki továbbá vékony- és vastagbélgyulladáskor, illetve a vékonybél végénél lévő záróizom gyulladása esetén.
A bél e szakaszának megbetegedése főleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. Női problémák kezelésére kiválóan alkalmas a sárgadinnye, főleg akkor, ha menstruációjuk rendszertelen vagy erős.
A gyümölcs hatékonyságának a sora még mindig nem ért véget: élénkíti a veseműködést és ezen kívül a köszvény, az epekő és a reuma egyik legjobb ellenszere.
Kimagaslóan jó hatással van az immunrendszerre, tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből így a bokából és a csuklóból is. Magas szénhidráttartalma miatt főétkezésként is az étrendbe illeszthető, bár nagyon magas cukortartalma miatt a sárgadinnyét cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.
Ameddig képesek vagyunk ellenállni ennek az ínycsiklandó gyümölcsnek, akkor tartsuk 7-10°-os hőmérsékleten, így garantáltan eláll három vagy akár öt napig is ezt persze nagyban befolyásolja a gyümölcs érettségi szintje.
Ha hűtőben tároljuk, figyeljünk arra, hogy más ételek könnyen átvehetik zamatos illatát.
Forrás: EgészségKalauz
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
BalatonVilága cikkajánló

A hajómester visszatérése
Történetek, Helyi Történetek
Pista bácsi évtizedeken át volt a Balaton egyik legismertebb hajóskapitánya.

Így pótolja ételekkel a folyadékot nyáron!
Gasztronómia, Vegyes
Bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek különösen nagy a víztartalma.

Este 9-kor fekszem
Egészség, Népigyógyászat
Ilyen teákat ajánl a bükki füvesember a rossz alvóknak, és a fokozott stresszben élőknek

Szőlő, vörösbor, egészség.
Egészség, Egészség cikkek
Egy pohár vörösbor elfogyasztása egy óra edzéssel ér fel

Egy idős orvos tanácsai:
Egészség, Egészség cikkek
Fűben-fában orvosság! Leld meg őket!

Siófok: A Balaton nyüzsgő szíve
Kiemelt cikkek, Ajánló cikk
Siófok a Balaton déli partján, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik, amely a tó vizét a Dunába vezeti. A déli p ...

Fedezd fel a Balaton varázslatos településeit, tájait!
Kiemelt cikkek, Ajánló cikk
A Balaton környéke nem csupán nyári strandolásról szól: a tavaszi virágzás, az őszi színek kavalkádja és a ...

Fogyás? De hogyan?
Egészség, Fogyókúra
Gyümölcsök és zöldségek Miért fontosak?

Epekő eltávolítása kíméletesen.
Egészség, Egészség cikkek
A gyomorral ellentétben a máj ritkán jelzi közvetlenül, ha nehézségei vannak. A máj feladata az epe termelése.