Fogyás? De hogyan?

Gyors fogyás: mennyi szénhidrátot és fehérjét együnk, hogy fogyjunk?
Miből, mennyit kellene enni?
Gyümölcsök és zöldségek
Miért fontosak?
A gyümölcsök és zöldségek számos létfontosságú tápanyag nélkülözhetetlen forrásai. Különösen értékes vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmuk. Mindezen tápanyagok szükségesek ahhoz, hogy egészségesek és energikusak legyünk, valamint hozzájárulnak optimális testtömegünk megőrzéséhez. Figyelem! A legtöbb gyümölcsnek magas a kalóriatartalma, ezért fogyókúra előtt tájékozódjunk, miből-mennyit ajánlott fogyasztani!
Mi tartozik ide?
Gyümölcsök: friss és fagyasztott gyümölcsök, pl. alma, körte, szilva, barack, narancs, grapefruit, banán, szőlő, kivi, dinnye, eper, áfonya. Befőttek, aszalt gyümölcsök, pl. mazsola, alma chips, 100%-os gyümölcslevek értékes tápanyagaik egy részét elveszítették ugyan, ám mégis jól beilleszthetők a változatos táplálkozásba. Külön csoportot képeznek az olajos magvak, pl. dió, mandula.
Zöldségek: friss, fagyasztott és tartósított zöldségek, főzelékfélék párolva/főzve/sütve vagy nyersen, pl. spenót, sárgarépa, brokkoli, fejes saláta, paradicsom, paprika, uborka, édes burgonya, sütőtök, zöldborsó, zöldbab, cékla, retek, hagyma, burgonya, hüvelyesek, pl. lencse, csicseriborsó, fejtett bab.
Mennyi zöldség-gyümölcsöt együnk?
Egyen meg legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számítható be a napi 4 adagba! 1 adag= 7-18 dkg dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség, saláta vagy gyümölcs.
Gabonafélék
Miért fontosak?
A gabonafélék, illetve a belőlük készült élelmiszerek fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak. Nagyban hozzájárulnak testünk energia ellátásához, emellett értékes vitaminokat és rostokat is tartalmaznak. A gabonafélékben, főként azok teljes értékű változataiban megtalálható rostok segítik az egészséges emésztést, mérséklik a koleszterinszintet, ezáltal pedig szívvédő hatásúak.
Mi tartozik ide?
Kenyerek, péksütemények, gabonapelyhek (pl. zab- és kukoricapehely), müzlifélék, tészták, rizs, köles, kuszkusz, quinoa, bulgur, pászka, extrudált kenyér és gabonafélék (pl. buláta), puffasztott gabonák (pl. puffasztott búza, rizs illetve az ebből készült szeletek), kétszersült, tortilla stb.
Mennyit egyen belőle?
Fogyasszon 3 adag gabonafélét naponta, ebből legalább 1 adag teljes értékű legyen! 1 adag= 1-3 db péksütemény (pl. kifli vagy zsemle) vagy 50-120 g kenyér vagy 50-120 g száraz tészta/rizs (15-35 dkg főtt tészta/rizs) vagy 30-100 g gabonapehely/müzli
Húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek
Miért fontosak?
A húsok, a halak, a tojás, a tej és a tejtermékek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, ezen felül számos vitamin és ásványi anyag forrásaként említhetjük őket, pl. a tej és tejtermékek kalcium-, a húsfélék vastartalma különösen értékes. A tengeri halak (pl. makréla, lazac) és egyes hazai fajták (pl. busa, pisztráng, kecsege, angolna) emellett egészségünket védő hatású zsírokat (ezek az ún. ómega 3 zsírok) is tartalmaznak.
Mi tartozik ide?
Húsok (pl. csirke, pulyka, sertés, borjú), felvágottak (pl. sonka, csemege karaj, virsli), tejtermékek (pl. körözött, joghurt, kefír, sajtok), tej és tejes italok (pl. turmixok, kakaó), tojásételek (pl. rántotta, főtt tojás), halak (pl. szardínia, tonhal, lazac).
Mennyit egyen belőle?
Mindhárom főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) tartalmazzon valamit ebből az élelmiszer csoportból! Naponta 3 adag fehérje, amiből 1 adag tejtermék (ajánlott a fermentált tejtermék, joghurt-kefír) javasolt. 1 adag=2-4 dl joghurt/kefir vagy 3-9 dkg sajt vagy 8-15 dkg hús vagy 8-15 dkg hal vagy 3-8 dkg felvágott vagy 1-3 db tojás
Folyadékok
Miért fontosak?
A megfelelő folyadékellátottság fontos eleme az egészség megőrzésének, hiszen minden sejtünk felépítéséhez és minden szervünk normál működéséhez hozzájárul. Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában, továbbá kiemelkedő jelentősége van a testhőmérséklet szabályozásában. A nagy víztartalmú táplálékaink (levesek, főzelékek, nyers gyümölcs, zöldség) is hozzájárulnak a folyadékszükséglet kielégítéséhez.
Ezek a tévhitek az egészséges táplálkozásról - kattintson tovább!
Mi tartozik ide?
Szomjoltásra legalkalmasabb az ivóvíz (csapvíz, ásványvíz). Gyümölcs- és zöldségleveket, cukortartalmú teákat, üdítőitalokat, turmixokat, tejes italokat (pl. kakaó, tejeskávé) csak a folyadékbevitel színesítésére, alkalmanként, kis mennyiségben igyon. Az energiaitalok fogyasztása nem ajánlott, az alkoholos italok fogyasztása szintén kerülendő.
Mennyit igyon?
Fogyasszon naponta legalább 8 pohár (1,5-3 dl/pohár) folyadékot, melynek döntő többsége (min. 5 pohár) ivóvíz legyen.
Só, cukor és zsiradék
A szervezetünknek szüksége van a zsírra, azonban a túl sok - és rejtett - só, zsír és cukor rossz hatással van az egészségünkre: túlsúlyhoz és szívbetegségekhez, fogszuvasodáshoz vezethet. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk arra hogy az ételekkel, italokkal minél kevesebbet fogyasszunk el ezekből.
(forrás: táplálkozási akadémia)
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
BalatonVilága cikkajánló

Hasznos tanácsok:
Egészség, Egészség cikkek
3 mód, hogy akár percek alatt levidd a vérnyomásodat!

Sárgabarack jótékony hatása
Egészség, Egészség cikkek
A B17 vitamin a kajszi, a mandula, a meggy, körte, szilva, az alma magjában található, de van belőle a lenmagban, a ...

A Villa Gréta Íze
Történetek, Helyi Történetek
A Villa Gréta 2020-ban nyitott meg, és azóta a Balaton-part egyik legismertebb cukrászdája lett

Görögdinnye saláta ázsiai módra
Gasztronómia, Vegyes
A görögdinnye az egyik legkedveltebb frissítő nyári gyümölcsünk.

Tippek a Kiegyensúlyozott Szórakozáshoz
Egészség, Egészség cikkek
A siófoki szórakozás nem kell, hogy az egészség rovására menjen.Tervezd meg a napjaidat!

Fáradt vagy?
Egészség, Egészség cikkek
Modern világunkban rengeteg olyan ember is küzd lelki és testi problémákkal, akik nem szenvednek semmilyen diagnosz ...

Reggeliző lángoska
Gasztronómia, Vegyes
Sokszor gondot jelent számomra a reggeli készítése,

Így pótolja ételekkel a folyadékot nyáron!
Gasztronómia, Vegyes
Bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek különösen nagy a víztartalma.

Batáta chips, akár köretként is
Gasztronómia, Vegyes
Az édesburgonya nagyon távoli rokonságban van a hagyományos burgonyával, bár ezt is burgonyának nevezzük.