Így pótolja ételekkel a folyadékot nyáron!

Így pótolja ételekkel a folyadékot nyáron!
Rengetegszer halljuk, milyen fontos, hogy a nagy melegben eleget igyunk, hiszen ezzel megelőzhető a kiszáradás. Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy finom ételekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel is pótolhatjuk a folyadékot
.
Hiába tudjuk jól, hogy a megfelelő folyadékpótlás nélkülözhetetlen a kiszáradás elkerüléséhez, különösen a forró nyári hónapokban, a legtöbben nem iszunk eleget. Szerencsére, nemcsak az italokkal, hanem az ételeinkkel is hozzájárulhatunk a szervezetünk hidratálásához. Ráadásul az ételekben nemcsak víz, de értékes vitaminok, ásványi anyagok, elektrolitok is vannak, melyeket egyébként is pótolni kellene, hiszen ezeket is elveszítjük az izzadás során.
Rengetegszer halljuk, milyen fontos, hogy a nagy melegben eleget igyunk, hiszen ezzel megelőzhető a kiszáradás. Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy finom ételekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel is pótolhatjuk a folyadékot
.
Hiába tudjuk jól, hogy a megfelelő folyadékpótlás nélkülözhetetlen a kiszáradás elkerüléséhez, különösen a forró nyári hónapokban, a legtöbben nem iszunk eleget. Szerencsére, nemcsak az italokkal, hanem az ételeinkkel is hozzájárulhatunk a szervezetünk hidratálásához. Ráadásul az ételekben nemcsak víz, de értékes vitaminok, ásványi anyagok, elektrolitok is vannak, melyeket egyébként is pótolni kellene, hiszen ezeket is elveszítjük az izzadás során.
Mit érdemes enni kánikulában?
Bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek különösen nagy a víztartalma.
Kiemelkedik ezek közül az uborka, a jégsaláta, az angol (halványító) zeller, a paradicsom, a cukkini, a görög- és sárgadinnye - ezek mindegyikének 90 százalék felett van a víztartalma. Könnyen beilleszthetjük ezeket az étrendünkbe: ebédre, vacsorára, akár a sült hús mellé is együnk salátát, reggelire vagy desszertnek dinnyét, nassolni valónak pedig készítsünk feldarabolt zellert, uborkát, vagy jégnyalókát.
A gyümölcsökből és gyümölcsléből készült jégnyalókát otthon is nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen az alaprecept mindössze annyi, hogy a sűrűre turmixolt gyümölcsöket tegyük egy fagyasztható formába, majd a fagyasztóba, és néhány órán belül már meg is kóstolhatjuk a jeges finomságot. Rengeteg variációt kipróbálhatunk, az alapanyagokat pedig a kedvünk szerint változtathatjuk: víz, vagy gyümölcslé mellett használhatunk joghurtot vagy kókusztejet is.
Hűsítő krémlevesek:
A spanyol gasztronómia legnépszerűbb levese a gazpacho, mely tulajdonképpen egy behűtött zöldségkrémleves, fontos összetevői a paradicsom és az uborka. Más leveseket is kipróbálhatunk hidegen, jellegzetes magyar finomság a hideg, tejfölös meggyleves, de akár kovászos uborkából is készíthetünk krémlevest!
Az ivójoghurt, ivókefir is jó választás lehet, kiszáradás ellen, mert ezek savanykás íze még jobban felfrissíthet!
A joghurt és a kefir ráadásul a bélflóra egészségét is óvja, és segít helyreállítani annak egyensúlyát, például antibiotikum szedése után. De frissítő, kellemes ital lehet az író is.
Az édes ízekhez sem kell feltétlen ragaszkodnunk: a közel-keleti országokban rendkívül népszerű az ayran, mely tulajdonképpen egy sós-fűszeres, borssal, mentával, kaporral vagy petrezselyemmel ízesített, vízzel felhígított joghurtital.
Forrás: EgészségKalauz
Bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek különösen nagy a víztartalma.
Kiemelkedik ezek közül az uborka, a jégsaláta, az angol (halványító) zeller, a paradicsom, a cukkini, a görög- és sárgadinnye - ezek mindegyikének 90 százalék felett van a víztartalma. Könnyen beilleszthetjük ezeket az étrendünkbe: ebédre, vacsorára, akár a sült hús mellé is együnk salátát, reggelire vagy desszertnek dinnyét, nassolni valónak pedig készítsünk feldarabolt zellert, uborkát, vagy jégnyalókát.
A gyümölcsökből és gyümölcsléből készült jégnyalókát otthon is nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen az alaprecept mindössze annyi, hogy a sűrűre turmixolt gyümölcsöket tegyük egy fagyasztható formába, majd a fagyasztóba, és néhány órán belül már meg is kóstolhatjuk a jeges finomságot. Rengeteg variációt kipróbálhatunk, az alapanyagokat pedig a kedvünk szerint változtathatjuk: víz, vagy gyümölcslé mellett használhatunk joghurtot vagy kókusztejet is.
Hűsítő krémlevesek:
A spanyol gasztronómia legnépszerűbb levese a gazpacho, mely tulajdonképpen egy behűtött zöldségkrémleves, fontos összetevői a paradicsom és az uborka. Más leveseket is kipróbálhatunk hidegen, jellegzetes magyar finomság a hideg, tejfölös meggyleves, de akár kovászos uborkából is készíthetünk krémlevest!
Az ivójoghurt, ivókefir is jó választás lehet, kiszáradás ellen, mert ezek savanykás íze még jobban felfrissíthet!
A joghurt és a kefir ráadásul a bélflóra egészségét is óvja, és segít helyreállítani annak egyensúlyát, például antibiotikum szedése után. De frissítő, kellemes ital lehet az író is.
Az édes ízekhez sem kell feltétlen ragaszkodnunk: a közel-keleti országokban rendkívül népszerű az ayran, mely tulajdonképpen egy sós-fűszeres, borssal, mentával, kaporral vagy petrezselyemmel ízesített, vízzel felhígított joghurtital.
Forrás: EgészségKalauz
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
BalatonVilága cikkajánló

Sült birsalma
Gasztronómia, Vegyes
Téli csemegéink egyike a sült birsalma. Ez az alma egy külön ízvilág. Aki még nem kóstolta, hát érdemes bepótólni!

Fogyassz lúgosító ételeket!
Egészség, Egészség cikkek
72 lúgosító étel – a test természetes egyensúlyáért

Sárgabarack jótékony hatása
Egészség, Egészség cikkek
A B17 vitamin a kajszi, a mandula, a meggy, körte, szilva, az alma magjában található, de van belőle a lenmagban, a ...

Egészségmegőrzés Mozgással és Természettel”
Egészség, Egészség cikkek
Siófok látogatása a kiegyensúlyozott bulizásról, a mentális egészségről és az aktív szórakozásról szóljon!

Reggeliző lángoska
Gasztronómia, Vegyes
Sokszor gondot jelent számomra a reggeli készítése,

Siófok: A Balaton nyüzsgő szíve
Kiemelt cikkek, Ajánló cikk
Siófok a Balaton déli partján, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik, amely a tó vizét a Dunába vezeti. A déli p ...

Vajon igaz lehet?
Életmód, Élet
Akit érint a dolog minden hajszálban kapaszkodik. Ez a növény bizonyított orvosság az összes rákfajta esetében.

Este 9-kor fekszem
Egészség, Népigyógyászat
Ilyen teákat ajánl a bükki füvesember a rossz alvóknak, és a fokozott stresszben élőknek

Egy idős orvos tanácsai:
Egészség, Egészség cikkek
Fűben-fában orvosság! Leld meg őket!