Milyen hatása van a sárgadinnyének?

Epeköve van?
Ezért egyen sok sárgadinnyét!
A sárgadinnye nemcsak finom, zamatos és édes, hanem gyógyhatása is jelentős. Gondolná, hogy még a női bajokra is ehetjük?
Mindenki ezt nézi most!
Az ázsiai eredetű sárgadinnye gyümölcs és gyógynövény is egyben. Szülőhazája India, ahol már 4000 évvel korábban is termesztették. A sárgadinnye a görög társánál kevésbé kedvelt, ám tápanyagtartalma jelentősebb.Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet rücskös, sima, hálós és barázdás is, húsa pedig narancsszínű és zöldes árnyalatú.
Honnan tudjuk, hogy érett a sárgadinnye?
Ebből kifolyólag nemcsak nevük, hanem színük és tápanyagtartalmuk is megkülönbözteti őket egymástól. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a tenyészidő egészen szeptemberig elhúzódhat. Az érett sárgadinnyét kivilágosodott héjáról, a bibepont felőli végének puhaságáról, és ehhez kapcsolódó jellegzetes illatáról ismerhetjük meg.
Milyen hatása van a sárgadinnyének?
Tápértéke a következő tápanyagokban rejlik: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin. Gyógyhatását béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből kifolyólag minden gyulladásos és lázas betegségre kiváló gyógyír. Ez utóbbi idején kellemesen hűsít, és javítja a közérzetet. Jó hatást vált ki továbbá vékony- és vastagbélgyulladáskor, illetve a vékonybél végénél lévő záróizom gyulladása esetén.
A bél e szakaszának megbetegedése főleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. Női problémák kezelésére kiválóan alkalmas a sárgadinnye, főleg akkor, ha menstruációjuk rendszertelen vagy erős.
A gyümölcs hatékonyságának a sora még mindig nem ért véget: élénkíti a veseműködést és ezen kívül a köszvény, az epekő és a reuma egyik legjobb ellenszere.
Kimagaslóan jó hatással van az immunrendszerre, tisztít, eltávolítja a fájdalommal járó lerakódásokat a test minden részéből így a bokából és a csuklóból is. Magas szénhidráttartalma miatt főétkezésként is az étrendbe illeszthető, bár nagyon magas cukortartalma miatt a sárgadinnyét cukorbetegek csak kis mennyiségben fogyaszthatják.
Ameddig képesek vagyunk ellenállni ennek az ínycsiklandó gyümölcsnek, akkor tartsuk 7-10°-os hőmérsékleten, így garantáltan eláll három vagy akár öt napig is ezt persze nagyban befolyásolja a gyümölcs érettségi szintje.
Ha hűtőben tároljuk, figyeljünk arra, hogy más ételek könnyen átvehetik zamatos illatát.
Forrás: EgészségKalauz
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
BalatonVilága cikkajánló

Sült birsalma
Gasztronómia, Vegyes
Téli csemegéink egyike a sült birsalma. Ez az alma egy külön ízvilág. Aki még nem kóstolta, hát érdemes bepótólni!

Siófok: A Balaton nyüzsgő szíve
Kiemelt cikkek, Ajánló cikk
Siófok a Balaton déli partján, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik, amely a tó vizét a Dunába vezeti. A déli p ...

Citromos-gyömbéres méregtelenítő víz.
Egészség, Egészség cikkek
Ez az ital méregtelenítő hatása mellett frissítő és nagyon finom. Próbálta már?

Fogyás? De hogyan?
Egészség, Fogyókúra
Gyümölcsök és zöldségek Miért fontosak?

Batáta chips, akár köretként is
Gasztronómia, Vegyes
Az édesburgonya nagyon távoli rokonságban van a hagyományos burgonyával, bár ezt is burgonyának nevezzük.

Szőlő, vörösbor, egészség.
Egészség, Egészség cikkek
Egy pohár vörösbor elfogyasztása egy óra edzéssel ér fel

Milyen sokmindenre jó a fokhagyma!
Gasztronómia, Vegyes
Kutatások szerint, ha megeszünk 6 sült fokhagyma gerezdet mindennap, fantasztikus hatásokat tapasztalhatunk:

Fedezd fel a Balaton varázslatos településeit, tájait!
Kiemelt cikkek, Ajánló cikk
A Balaton környéke nem csupán nyári strandolásról szól: a tavaszi virágzás, az őszi színek kavalkádja és a ...

Útszéli csodaszerek!
Egészség, Egészség cikkek
De hogyan szárítsuk, tároljuk a begyűjtött gyógynövényeket? - Lopes-Szabó Zsuzsát, a bükki füvesember lány ...