Település:
Veszprém megye, Alsóörs


 

 

 

Alsóörs – Kilátó a Somlyó-hegyen

A falu északi oldalát adó 228 méteres magaslaton már a 80-as évek közepe óta állt egy fából készültmszintes egyszerű kilátó.

Alsóörs – Kilátó a Somlyó-hegyen

 
 

 

A falu északi oldalát adó 228 méteres magaslaton már a 80-as évek közepe óta állt egy fából készültmszintes egyszerű kilátó. Nagyon kedvelt volt, mert a Balaton keleti medencéjének majdnem egészét be lehetett látni róla, és az északi oldal is szép látványt nyújtott. Mostanra azonban nem csak életveszélyessé vált a szerkezet, a környező fák is annyira megnőttek, hogy kilátásra igazán már nem sok lehetőség maradt, inkább csak találkahelyként használták a helyi fiatalok.

A kilátó újjászületését a helyiek munkája mellett az Európai Unió polgárainak köszönhetjük, akiknek adóiból a területet kezelő Somlyó 2002 Erdőbirtokossági Társulat 24.1 millió forint támogatást nyert egy új kilátó építésére benyújtott pályázatára. A támogatási döntés tavaly szeptemberben született azzal, hogy az idén májusra már használatbavételi engedéllyel kell rendelkezni. Így a projektet lebonyolító és előfinanszírozó önkormányzatnak és a kivitelezőknek igencsak bele kellett húzni, hogy időben elkészüljenek.
A hatszög alaprajzú, 17,5 magas kilátót Magyar János tervezte, a helyi kötődésű T 13 General Bau Kft. építette fel. A nyers fenyőfa színű szerkezet konzolos kiugró galériájára egy a középső mag körül vezetett kényelmes lépcsőn lehet felújítani. Az önkormányzat a süvegszerű sátortető alá a későbbiekben egy webkamerát akar telepíteni, amin bárki bármikor megnézhetné, hogy éppen milyen idő van Alsóörsön.

 

A hatszögű belső mag, amit körül a csigalépcső kanyarog

A kilátót Veszprém felől legegyszerűbben a helységnévtábla előtt 50 méterrel az erdőbe vezető földúton közelíthetjük meg – a térképen a zöld színű útvonal. (Az autót akár itt is letehetjük, vagy  a tábla után található nagyobb parkoló teraszon, ahol talán nem sokára egy “szépkilátót” hoznak létre a kilátást zavaró bokrok, suhángok eltávolításával.)

 

A jelenlegi és a tervezett megközelítési lehetőségek

Az erdei úton mintegy 200 méter után az egykori “levente térre” érünk, ahol padokkal, asztalokkal, szalonnasütővel pihenőhelyet alakítottak ki. Innen balra fordulva újabb száz méter után érjük el a kilátót.
A másik út a temető alatti parkolóból indul – sárga útvonal. Pillanatnyilag a temető közepén áthaladva, majd egy száz méteres erdei szakasz után a “levente térre” érve az előbbiek szerint folytathatjuk utunkat.
Hogy a temetőt ne zavarják, az önkormányzat tervez egy harmadik útvonalat is, amelyik keletről kerüli majd meg a temetőt – piros útvonal.

Én néhány nappal ezelőtt Hebling Zsolt polgármesterrel voltam fenn. A polgármester szerint a falut szinte megkoronázó kilátó Alsóörs új jelképe lehet.

Így magasodik a falu fölé a kilátó a Szent István utcáról nézve

 

Egy rövid körpanorámás videó arról, hogy mit láthatunk, ha körbesétálunk a kilátó erkélyén – szigorúan csak vázlatnak, látványleltárnak készítettem, különleges minőséget ne várjatok tőle!

Az alábbiakban néhány kép a kilátóról és a kilátásról.

Kicsit párás volt a levegő, így az akarattyai magaspartból ennyi látszott

A siófoki szállodasor

Ugyanaz kicsit közelebb hozva

Kilátás délnyugatra – a távolban a Tihanyi-szoros

A félsziget közepe a templommal

Előttünk a füredi kerekedi rész – jobbról az Annabelle Hotel -, majd a Tihanyi-sziget északi része, a Diósi-rét, a távolban pedig a fonyódi hegyek – ellenfényben sajnos csak ennyit jött elő. Ez a rész a délelőtti órákban lehet igazán szép tiszta időben

A Tihanyi Bencés Apátság – kicsit közelebb hozva és megdolgozva

Paloznak – Csopak – Balatonfüred

Lovas

Északnyugati hegyoldal

Az északi oldalon a Gál-rét a lovardákkal

Birkák a Gál-réten

Az egykori kőbányából kialakított amfiteátrum

Alsóörs keleti része – a nagy, világos épület a sportcsarnok

Alsóörs nyugati része a focipályával és messzebb a kikötőkkel

Edzenek a gyerekek

Az AVSK kikötője a Kisfaludy lapátkerekes hajóval

Forrás: balatontipp.hu

Kép és szöveg Győrffy Árpád