Így pótolja ételekkel a folyadékot nyáron!

Így pótolja ételekkel a folyadékot nyáron!
Rengetegszer halljuk, milyen fontos, hogy a nagy melegben eleget igyunk, hiszen ezzel megelőzhető a kiszáradás. Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy finom ételekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel is pótolhatjuk a folyadékot
.
Hiába tudjuk jól, hogy a megfelelő folyadékpótlás nélkülözhetetlen a kiszáradás elkerüléséhez, különösen a forró nyári hónapokban, a legtöbben nem iszunk eleget. Szerencsére, nemcsak az italokkal, hanem az ételeinkkel is hozzájárulhatunk a szervezetünk hidratálásához. Ráadásul az ételekben nemcsak víz, de értékes vitaminok, ásványi anyagok, elektrolitok is vannak, melyeket egyébként is pótolni kellene, hiszen ezeket is elveszítjük az izzadás során.
Rengetegszer halljuk, milyen fontos, hogy a nagy melegben eleget igyunk, hiszen ezzel megelőzhető a kiszáradás. Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy finom ételekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel is pótolhatjuk a folyadékot
.
Hiába tudjuk jól, hogy a megfelelő folyadékpótlás nélkülözhetetlen a kiszáradás elkerüléséhez, különösen a forró nyári hónapokban, a legtöbben nem iszunk eleget. Szerencsére, nemcsak az italokkal, hanem az ételeinkkel is hozzájárulhatunk a szervezetünk hidratálásához. Ráadásul az ételekben nemcsak víz, de értékes vitaminok, ásványi anyagok, elektrolitok is vannak, melyeket egyébként is pótolni kellene, hiszen ezeket is elveszítjük az izzadás során.
Mit érdemes enni kánikulában?
Bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek különösen nagy a víztartalma.
Kiemelkedik ezek közül az uborka, a jégsaláta, az angol (halványító) zeller, a paradicsom, a cukkini, a görög- és sárgadinnye - ezek mindegyikének 90 százalék felett van a víztartalma. Könnyen beilleszthetjük ezeket az étrendünkbe: ebédre, vacsorára, akár a sült hús mellé is együnk salátát, reggelire vagy desszertnek dinnyét, nassolni valónak pedig készítsünk feldarabolt zellert, uborkát, vagy jégnyalókát.
A gyümölcsökből és gyümölcsléből készült jégnyalókát otthon is nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen az alaprecept mindössze annyi, hogy a sűrűre turmixolt gyümölcsöket tegyük egy fagyasztható formába, majd a fagyasztóba, és néhány órán belül már meg is kóstolhatjuk a jeges finomságot. Rengeteg variációt kipróbálhatunk, az alapanyagokat pedig a kedvünk szerint változtathatjuk: víz, vagy gyümölcslé mellett használhatunk joghurtot vagy kókusztejet is.
Hűsítő krémlevesek:
A spanyol gasztronómia legnépszerűbb levese a gazpacho, mely tulajdonképpen egy behűtött zöldségkrémleves, fontos összetevői a paradicsom és az uborka. Más leveseket is kipróbálhatunk hidegen, jellegzetes magyar finomság a hideg, tejfölös meggyleves, de akár kovászos uborkából is készíthetünk krémlevest!
Az ivójoghurt, ivókefir is jó választás lehet, kiszáradás ellen, mert ezek savanykás íze még jobban felfrissíthet!
A joghurt és a kefir ráadásul a bélflóra egészségét is óvja, és segít helyreállítani annak egyensúlyát, például antibiotikum szedése után. De frissítő, kellemes ital lehet az író is.
Az édes ízekhez sem kell feltétlen ragaszkodnunk: a közel-keleti országokban rendkívül népszerű az ayran, mely tulajdonképpen egy sós-fűszeres, borssal, mentával, kaporral vagy petrezselyemmel ízesített, vízzel felhígított joghurtital.
Forrás: EgészségKalauz
Bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek különösen nagy a víztartalma.
Kiemelkedik ezek közül az uborka, a jégsaláta, az angol (halványító) zeller, a paradicsom, a cukkini, a görög- és sárgadinnye - ezek mindegyikének 90 százalék felett van a víztartalma. Könnyen beilleszthetjük ezeket az étrendünkbe: ebédre, vacsorára, akár a sült hús mellé is együnk salátát, reggelire vagy desszertnek dinnyét, nassolni valónak pedig készítsünk feldarabolt zellert, uborkát, vagy jégnyalókát.
A gyümölcsökből és gyümölcsléből készült jégnyalókát otthon is nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen az alaprecept mindössze annyi, hogy a sűrűre turmixolt gyümölcsöket tegyük egy fagyasztható formába, majd a fagyasztóba, és néhány órán belül már meg is kóstolhatjuk a jeges finomságot. Rengeteg variációt kipróbálhatunk, az alapanyagokat pedig a kedvünk szerint változtathatjuk: víz, vagy gyümölcslé mellett használhatunk joghurtot vagy kókusztejet is.
Hűsítő krémlevesek:
A spanyol gasztronómia legnépszerűbb levese a gazpacho, mely tulajdonképpen egy behűtött zöldségkrémleves, fontos összetevői a paradicsom és az uborka. Más leveseket is kipróbálhatunk hidegen, jellegzetes magyar finomság a hideg, tejfölös meggyleves, de akár kovászos uborkából is készíthetünk krémlevest!
Az ivójoghurt, ivókefir is jó választás lehet, kiszáradás ellen, mert ezek savanykás íze még jobban felfrissíthet!
A joghurt és a kefir ráadásul a bélflóra egészségét is óvja, és segít helyreállítani annak egyensúlyát, például antibiotikum szedése után. De frissítő, kellemes ital lehet az író is.
Az édes ízekhez sem kell feltétlen ragaszkodnunk: a közel-keleti országokban rendkívül népszerű az ayran, mely tulajdonképpen egy sós-fűszeres, borssal, mentával, kaporral vagy petrezselyemmel ízesített, vízzel felhígított joghurtital.
Forrás: EgészségKalauz
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
BalatonVilága cikkajánló

A Villa Gréta Íze
Történetek, Helyi Történetek
A Villa Gréta 2020-ban nyitott meg, és azóta a Balaton-part egyik legismertebb cukrászdája lett

A Kisvonat Meséje
Történetek, Helyi Történetek
Talizmán City, már évtizedek óta pöfög a város utcáin, de kevesen tudják, hogy mögötte egy család szívhez s ...

Kovászos uborka
Gasztronómia, Vegyes
Kovászos uborka: miért jó, ha gyakran fogyasztjuk?

Görögdinnye saláta ázsiai módra
Gasztronómia, Vegyes
A görögdinnye az egyik legkedveltebb frissítő nyári gyümölcsünk.

Így pótolja ételekkel a folyadékot nyáron!
Gasztronómia, Vegyes
Bizonyos zöldségeknek és gyümölcsöknek különösen nagy a víztartalma.

Tippek a Kiegyensúlyozott Szórakozáshoz
Egészség, Egészség cikkek
A siófoki szórakozás nem kell, hogy az egészség rovására menjen.Tervezd meg a napjaidat!

Siófoki szórakozás valódi örömforrás legyen!
Egészség, Egészség cikkek
„Mentális Egészség és Szórakozás: Hogyan Tartsd Egyensúlyban a Lelked Siófokon”

A hajómester visszatérése
Történetek, Helyi Történetek
Pista bácsi évtizedeken át volt a Balaton egyik legismertebb hajóskapitánya.

Siófok: A Balaton nyüzsgő szíve
Kiemelt cikkek, Ajánló cikk
Siófok a Balaton déli partján, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik, amely a tó vizét a Dunába vezeti. A déli p ...