Kategória:
Életmód, egészség, Fogyókúra

Cikk írója:
Balaton Világa


Az almaecet hatásai:

Az almaecet valóban hatásos lehet, de nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztunk belőle.

Gyors fogyás: így lehet almaecettel fogyni könnyen !

Az almaecet valóban hatásos lehet, de nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztunk belőle.
Szakgyógyszerészünk, dr. Budai Marianna PhD. segít eligazodni.

Az almából vagy annak borából (cider), esetleg az almamustból nyert borostyánszínű ecetet többen csodaszernek tartják.

De mikor és mennyit érdemes fogyasztani?

Az almaecet étel és gyógyszer?

Az almaecetet vagy almaborecetet a rák ellenszerének, a baktériumok elpusztítójának, a cukorbetegség elleni harc megoldásának, az érrendszer tisztítójának, a karcsúság elérésének eszközének vélik.
Az almaecet iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy már kutatásokat is végeztek a hatásáról.

Ha önmagában fogyasztjuk, a savanyú, ecetes íz hígítással, fahéj, gyömbér, édesítőszer vagy almalé hozzáadásával kiküszöbölhető. Emellett, salátaöntetként vagy levesekbe keverve is fogyasztható.

Egyes esetekben tudományos vizsgálatok is igazolják a hatását.

Az almaecet vagy almaborecet hatásosságának a tesztelésére állatkísérleteket és klinikai vizsgálatok is végeztek. Több, ígéretes eredmény született, amik közül kiemelendők a következők:

A magas szénhidrát-tartalmú ételek elfogyasztását megelőzően bevett almaecet hozzájárulhat a vércukorszint csökkenéséhez.

A 2-es típusú cukorbetegeknél, amennyiben azok a vércukorszintet szabályozó gyógyszereik mellé este almaecetet fogyasztanak, fehérjedús táplálékkal kombináltan, a reggeli órákban alacsonyabb vércukorszint mérhetők.

Az almaecet 3-4 hónapon keresztüli fogyasztása a policisztás ovárium szindrómás (PCOS) nőknél a tünetek javulásával járhat.

Mindez azzal magyarázható, hogy a PCOS diagnózisa sok esetben az inzulinrezisztenciával függ össze, és az almaecet fogyasztása az inzulin-elválasztást mérséklő hatásúnak bizonyul.

Egerekkel végzett kísérletek alapján az almaecet - magas koleszterintartalmú diéta mellett adagolva - koleszterinszint-csökkentő hatású. Egy humán vizsgálat alapján az almaecet a triglicerid szintet és a rossz koleszterin szintjét, azaz az LDL-szintet is csökkenti.

Egy japán kutatás alapján az almaecet adagolása az állatoknál fogyást idéz elő.

Ez alapján azonban nem vehető biztosra, hogy a testtömeg-csökkenés az embereknél is bekövetkezik.
Egy vizsgálat alapján az almaecet-fogyasztása késlelteti a gyomorürülést, azaz hozzájárul a teltségérzet kiváltásához, és erre visszavezethetően nem kizárt, hogy az éhségérzet ritkábban jelentkezik.

Az almaecet külsőleges alkalmazása – bemasszírozás révén – segíthet a terhesség alatt kialakult striák eltüntetésében.
Fogyáshoz

Az ecetsavban az a jó, hogy a szervezet által tárolt, fölösleges zsírokat bontja le.
A recept nagyon egyszerű, minden étkezés előtt meg kell inni egy pohár vizet egy kanál almaecettel.
Az íze nem túl kellemes, de egy kiskanál mézzel javítható, vagy akár teába is öntheti.
Az almaecet csökkenti az étvágyat, serkenti az anyagcserét, sőt, a koleszterinszintet is rendbe hozza.
Természetesen csak az almaecettől nem lehet fogyni, érdemes mellette diétát tartani – de legalábbis egészségesen étkezni –, és mozogni.

Nem veszélytelen szer az almaecet!

Bár néhány esetben rendelkezésre állnak klinikai vizsgálati eredmények, amik alapján ígéretesnek tűnik az almából nyert ecet alkalmazása, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az almaecet - túlzott mértékű, főként hígítatlan formában való - fogyasztása mellékhatásokkal járhat.

A leggyakrabban felmerülő aggály a savas karakterű folyadék által okozott fogzománc károsodás,- ami szívószálas fogyasztással és az azt követő tiszta vizes szájöblítéssel többé-kevésbé elkerülhető.

Hiába mondják azt, hogy az almaecet gyógyszer a gyomorégésre, tévednek!

Számolni kell az alma(bor)ecet okozta nyelőcső-irritációval, gyomorégéssel, illetve refluxos panaszokkal!

Aki már eleve gyomorégéses panaszokkal küzd vagy refluxos, jobb, ha kerüli a savas folyadékokat, így az almaecetet és az almaborecetet is!

Továbbá, az almaecet fogyasztása alacsony kálium-szintre hajlamosít, így a vízhajtó gyógyszereket szedőknél óvatossággal kell eljárni az almaecet vagy almaborecet evése/ivása során.

(Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész)