Település:
Somogy megye, Siófok


 

 

 

Szökőkutak csobogása nyújt hűsítő élményt

A városban látványos elemként az égbe törő szökőkutak csobogása nyújt hűsítő élményt a nyári forróságban.

Siófok nem csak a Balaton mentének, de hazánknak is egyik legismertebb nevű, s leglátogatottabb fürdője, mely a legnagyobb főúri igényeket is kielégíti, sőt fejedelmi személyeket is befogadhat."írta Sági János 1902-ben.

 

A város neve a XIX. század óta összeforrt a klasszikus értelemben vett fürdőélettel, itt fürödhettek először együtt férfiak és nők a tóban, míg azelőtt a fürdőházak két oldalán kellett élvezniük a tó selymes habjait. 1863 óta minden esztendőben itt indul a balatoni szezon. Habár azóta a város jelentős fejlődésen ment keresztül, az urbanizáció ellenére megőrizte kisvárosi jellegét.

A település élhetőségét és arculatát meghatározzák a zöldfelületek, a hűsítő árnyékot adó allék és a színes egynyári virágok, melyek Siófok összképéhez hozzátartoznak.

A városban látványos elemként az égbe törő szökőkutak csobogása nyújt hűsítő élményt a nyári forróságban. A közterületen elhelyezett alkotások között a város híres szülöttje Kálmán Imre, neves operett szerző életnagyságú szobra is megtalálható. Több műalkotás a Kossuth- és Herder-díjas Varga Imre, a város szülöttjének és díszpolgárának alkotása.

A fiatal és dinamikusan fejlődő városban egyre több a közterületen elhelyezett fitness eszköz, a sportolási lehetőségek egyre változatosabbak, a nagy hagyománnyal rendelkező labdarúgás mellett a kézilabda, tenisz, vízi sportok (úszás, kajak, kenu, vitorlázás) eredményei is kimagaslóak. A Városi Sportcentrumban felújításra kerültek a teniszpályák, mely köré futópálya létesült. Megújultak az öltözőépületek és a friss levegő biztosítása érdekében fásítások történtek. A fiatalok mozgáskultúra fejlesztéséhez hozzájárul több városi egyesület, amelyek jelentős nemzetközi sikereket is elérnek.

A kerékpározás egészséges, környezetkímélő és alternatív program lehetőségként fontos a turisták számára. A Balaton körül kiépült 200 km hosszú kerékpárút a város idegenforgalmi szempontból kiemelt területein át vezet, melyhez csatlakozik a Sió csatorna mellett található kerékpárút, ahonnan a háttér települések számára is lehetséges a város kerékpáros megközelítése. A kerékpárosok további 19 km hosszúságú kerékpárút- hálózatot vehetnek igénybe a város területén.

Siófok területén 6 db temető működik, amelyekből öt önkormányzati tulajdonú és fenntartású, egy felekezeti temető üzemel, amelynek fenntartásáról a Zsidó Hitközség gondoskodik.

A városi kezelésben levő köztemetőkben az új temetési helyeket tartalmazó parcellákat növények ültetésével tesszük a kegyeleti és nyugalmi helynek megfelelő hangulatúvá. A köztemetőben a város elhunyt jeles személyeinek sírjai helyi védelem alatt állnak az előttük való tisztelgés okán.

Forrás:siófok.hu